Uvod v 5. dlančnico loma in njenih Obdelave 

10% vseh zlomov pride v metakarpalnem kosti, 40% zlomov ročno vključiti dlančnico kosti in dlančnico zlomi imajo pojavnost 2,5% v življenju posameznika. Iz zgornjih statistik, je povsem očitno, da so zlomi dlančnico pogost pojav. V sferi zlomov metakarpalnem, zlomi vključujejo 5. metakarpalnih dopolnimo do 25% vseh zlomov metakarpalnem in 10% vseh zlomov roke.

Kaj je 5. dlančnico Bone?

Dlančnico kosti 5. prsta je nameščena med prstnimi v malo ali pinky prst in carpals v zapestju. To je drugi zadnji strelec med metakarpalnem kosti v smislu dolžine in je najbolj bočno nahaja dlančnico kost. Zlomi v tej kosti so označeni kot zlomov do 5. metakarpalnem.

Obstaja 5 dlančnico kosti in vsak dlančnico kostnega tvori povezavo med prstom in zapestje. Anatomija vseh metakarpalnem kosti je enaka. Vsaka kostnega sestavljen iz štirih dele- osnovnega, gred, vratu in glavi. Osnova je segment dlančnico kosti, ki je povezan z carpals zapestja, medtem ko se os leži med vratom in bazo in je dolg in vitek. Vrat povezuje glavo z gredi dlančnico in glava kosti tvori povezavo med prstnimi in vratu. Členkov zaprtem pest jih vodje metakarpalnem kosti dejansko zastopani.

Kaj Povzroča 5. dlančnico zlomi?

5. dlančnico utrpi zlom, ko je hud udarec trguje na rokah, ki jih nasprotna sila. Na primer, ko boksarice ukvarjajo udarec s stisnjenimi pestmi seVodje metacarpals (členki), pride v neposredni stik z nasprotne sile in celoten udarec se prenaša skozi metacarpals. Če je sila je dovolj močna, lahko prekinil dlančnico kosti. To je razlog, zakaj boksarice trpijo zaradi zlomov metakarpalnem in rokavice so absolutno bistvena pri teh športnih aktivnostih. Poškodbe na 5. dlančnico ali drugih metakarpalnem kosteh lahko s tlačnim udarcem povzročil tudi s težkim predmetom, ki spada roko osebe.

Kako boste vedeli, če imaš 5. dlančnico zlomi?

Več simptomi lahko skupaj kažejo na prisotnost dlančnico zloma 5. mestno:

  • Bolečina, vnetje in oteklina proti prstom koncu obroča roke pride takoj po poškodbi.
  • Znaki modric in nežnosti so lahko prisotni.
  • Nemožnosti uporabe roke zaradi neizmerne bolečine.
  • Zlomljeni regija lahko zeblo in brez občutka in lahko tudi obledijo.
  • Bula lahko razvije v poškodovanega območja spremlja s splošno spremembo v obliki roke.

Diagnoza

Vedno morate poiskati pomoč zdravnika kadarkoli sumite pojav zloma ali poškodbe. Tudi, če je vaš splinted ali ulivali zlomljeni območje razvija mravljinčenje ali Zanijemio občutek ali resnost bolečine v območja narašča, morate takoj posvetovati s svojim zdravnikom ali obiščite urgenco. Okužbe v ranjenega regiji, je lahko nevarna in če se zgodi, da vidim nobenih takih znakov, takoj poiskati zdravniško pomoč.

Zdravnik bo pozanima o zgodovini vaše poškodbe in vas prosim, opišite simptome. Odgovoriti na vsa vprašanja previdno. Morda boste morali opraviti več testov, kot so:

  • Hand X-žarki
  • CT skeniranje poškodovano območje, ki bo podrobnoPodoba kosti
  • MRI, ki uporablja radijske valove in magnetna polja za ustvarjanje jasne fotografijo prizadetih kosti

Kako se zdravi?

Zlomov 5th dlančnico lahko zdravimo na različne načine, odvisno od narave zloma.

1. Prva pomoč za zlome

V prvih nekaj ur po poškodbi, se bo nekaj tehnik 5th metacarpal fracture za prvo pomoč pomoč pri zmanjševanju boleče simptome. Uporaba ledu nežno na mestu zloma, in vodenje zlomljeno površino dvignjene nad raven srca, lahko pomagajo pri zmanjševanju nekaterih začetnih simptomov te poškodbe. Led se lahko uporabljajo v intervalih 2 uri v obdobju 20 minut.

2. Rest

Kakršna koli dejavnost lahko poveča zapletov v 5. dlančnico zloma. Tako je priporočljivo, da bolnik dobi toliko preostanek, kot je mogoče v obdobju zdravljenja. Dejavnosti, kot so dvigovanje uteži, potiskanje in vlečenje, prijemanje, potrkala, itd, ki pogojujejo prizadetim metacarpals za nadaljnjo škodo, je treba popolnoma izogniti. Popolno okrevanje je mogoče le po uspešni rehabilitaciji. Postopek sanacije je treba izvesti pod budnimi očmi in nasveti za dobro usposobljenega fizioterapevta.

3. Pain Relief Zdravila

Bolečina je ena najhujših vidikov zloma. Dajanje protivnetnih zdravil in bolečinam, kot so ibuprofen (Advil) ali paracetamol (Tylenol) so idealne za zmanjšanje bolečine, povezane z zloma vrata. Zdravila bi bilo treba sprejeti samo po nasvetu zdravnikov, da se prepreči škodljive stranske učinke.

4. Fracture Imobilizacija

Zlomov, ki se ne premakne lahko zarasle s pomočjo odlitkov ali opornice fiksirata območje. Po odstranitvi odlitkov ali opornic, ponovno ovrednotenjeje treba opraviti s pomočjo rentgenskih ali druge tehnike slikanja, da se zagotovi območje je popolnoma zacelila prizadetem območju. Šele po dovolj zdravljenja lahko, postopke rehabilitacije se sprejmejo s pomočjo usposobljenega fizioterapevta.

5. Anatomsko Zmanjšanje

Ta metoda vključuje ponovno uskladitev popačeni strukturo kosti pod vplivom anestezije. To je ponavadi uporablja v primerih metakarpalnem zlomov, ki vključujejo razseljenih kosti, dolgih, spiralnih razpoke in zlomov na kosti sklepov. Tehnika anatomski zmanjšanje sledi litega ali splint imobilizacijo za nekaj tednov ali kirurških posegov. Operacija lahko vključujejo invazivne postopke ali uporabo zunanjih metod fiksiranja kjer so zatiči vstavljeni skozi kožo za stabilizacijo zlomljene kosti in dovolj časa, da se pozdravi zloma.